tisdag 24 januari 2017

Välja husvagn

Hur gick våra tankar i valet av husvagn? Är vi nöjda?

Vår första husvagn köpte vi för knappt 3 år sedan. Själv är jag uppvuxen i en ”husvagnsfamilj”, men för sambon var det här med husvagn en mer eller mindre en ny upplevelse. I februari 2014 följde vi med mina föräldrar på en husvagnsmässa i Stockholm. Det är lite roligt att gå runt på mässor och titta på alla nymodigheter och stora lyxvagnar och tanken var att vi eventuellt skulle skaffa en husvagn om ett par år. Med den inställningen bad jag sambon titta lite extra på olika planlösningar och modeller, så att han också skulle vara lite insatt i husvagnsdjungeln inför ett eventuellt köp någon gång i framtiden. Ganska snart började vår kravspecifikation utkristallisera sig:

·       Fasta sängplatser till hela familjen – bekvämt att inte behöva bädda/bädda upp varje dag

·       Kort och smal (dvs standardbredd) – ju mindre desto bättre, så lättkörd som möjligt då vår plan var att resa runt mycket och även på mindre vägar

·       Hyfsat ny, hel och fräsch – det ska vara enkelt, det mesta ska fungera och minimalt med meckande och annat strul.

Sen när det dök upp en Hobby 490 KFM 2011 på blocket som matchade vår kravspecifikation till ett vettigt pris slog vi till. Betydligt tidigare än vi tänkt, redan påsken 2014, stod vi där med vår alldeles egna första husvagn.

Första natten i husvagnen. Tiomila i Eksjö.

Visst fanns det en viss oro om detta verkligen var vår grej, men de farhågorna försvann snabbt, för vi stortrivdes! Redan första sommaren täckte vi bl.a. in östkusten, västkusten, Skåne och Dalarna och när det var dags att ställa in husvagnen för vinterförvaring kunde vi summera ett 15-tal resor och totalt 45 husvagnsnätter. Åren efter fortsatte på ungefär samma vis, Hobbyn matchade våra behov perfekt. Men så kom då den här idén om vintercamping upp och då tillkom några kriterier på önskelistan:

·       Vattenburen värme – för ökad komfort
·       Vattenburen golvvärme – för ökad komfort
·       Vinteranpassade vattentankar
·       Rund sittgrupp längst fram alternativt längst bak i vagnen – bättre sittkomfort och trevligare med fönster åt 3 håll
·       Begagnad men helst nyare än Hobbyn – med barn i vagnen blir det lätt lite repor och andra märken och då är det skönt om det redan finns några sedan tidigare.

Samtidigt ville vi att vagnen fortfarande skulle vara liten och smidig att åka runt med resten av året. Ganska snabbt insåg vi att det var Kabe, Polar och Cabby som var de alternativ som passade oss bäst. Visserligen finns det andra märken som kan extrautrustas till likvärdig nivå, men vi valde att sikta in oss på dessa märken. De föll oss helt enkelt bäst i smaken både designmässigt och funktionellt. Men att hitta en bättre begagnad vagn till rätt pris visade sig ganska svårt. Vår slutsats blev att de flesta som köper ny vagn av dessa märken väldigt nöjda eftersom de inte vill sälja sina vagnar efter bara ett par år.

Några Cabby’s hittade vi som lockade men eftersom Cabby nyligen gått i konkurs misstänkte vi att andrahandsvärdet skulle komma att sjunka kraftigt på några år, så det kändes helt enkelt inte som en bra affär.

Tiden började nu bli knapp och när årsmodell -17 började komma ut började vi snegla på kvarvarande lagervagnar av årsmodell -16 som nu reades ut. Kabes Classic-serie är en billigare modell som saknar lite ”lull-lull” men har i stort sett samma funktion och komfort som deras dyrare vagnar och det var här som vi landade. En Kabe Classic 560, årsmodell -16, planlösning B14, som vi köpte på Elmia av Kalle på Bossings i Linköping.

B14 innebär att det längst bak i vagnen finns en våningssäng och en dubbelsäng med en smal garderob emellan, på mitten finns kök och toalett och längst fram en rund sittgrupp.

Så, är vi nöjda?

Efter första natten vaknade vi utvilade och konstaterade vilken skön värme! Och vad tyst det är! Och den där känslan som Kabe-försäljare försöker förmedla, ”I en Kabe vill man sitta kvar”, det stämmer! Man sitter bekvämt och det är en ombonad känsla i hela vagnen.

Efter 35 nätter i vagnen kan vi konstatera att den passar oss som handen i handsken. Vår kravspecifikation har den uppfyllt, bortsett från att den inte var begagnad så de första reporna fick vi göra själva. Det kan vi leva med. :-)

Visst kan man önska mer förvaringsutrymme, det vill man nog alltid, oavsett storlek på vagn… Hade vi bara "säsongat" och inte rest så mycket hade jag gärna gått upp i storlek till en 660 för att få mer förvaring, mer yta och en extra sittgrupp där barnen kan sitta och pyssla. Men eftersom vi vill ha en liten och smidig vagn på sommaren känns 560:n optimal för oss!


Är det då inget vi saknar från Hobbyn? Jo, en sak, de stora rymliga överskåpen hade jag gärna behållit. Varför Kabe inte väljer att ha större skåp över sängen är för mig en gåta (men egentligen inte om man tänker standardisering och produktionsekonomi men nu är jag ju föräldraledig så då tänker jag inte på sånt :-)).

Hej då Hobby!


Hej Kabe!

Rund sittgrupp fram 

Sovavdelning längst bak 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar